Nie do jedzenia, a do podziwiania! Mowa o frykasach zaprezentowanych podczas ogólnopolskiego konkursu Dekor-Piernik-Art.
Jest to jedyny w Polsce konkurs w artystycznym dekorowaniu pierników dla uczniów szkół gastronomicznych, a nie dla profesjonalistów. Do finału zakwalifikowano dziewięć prac z całego kraju.
Każda z dziewięciu prac jest zupełnie inna – mówiła Katarzyna Hryciuk, pomysłodawczyni konkursu, nauczycielka ZSEU w Żychlinie. – Młodzież z południa przyjechała z koronkami na piernikach, więc oni te swoje tradycyjne, ludowe elementy na ten piernik przelewają. Mamy obrazy malowane lukrem, obrazy malowane na pierniku barwnikami. Technik jest bardzo dużo i właściwie młodzież wyczerpała chyba wszystkie albo większość technik, jakie są stosowane na piernikach – przyznała.
Finał odbył się w formie stacjonarnej dziesiątego grudnia w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie. Do ZSEU przyjechali uczniowie z całej Polski, m.in. z Poznania, Wisły, Opola, Tarnowa czy Grodziska Mazowieckiego. Swoje artystyczne pierniki musieli zaprezentować nie tylko w formie wizualnej, ale również słownej. Tematem tegorocznego konkursu Dekor-Piernik-Art były Kolorowe Święta Bożego Narodzenia. Zdecydowanie na prezentowanych piernikach nie brakowało ani kolorów, ani świątecznych motywów.
Przed jury stało trudne zadanie wyboru zwycięzców konkursu. Ocenianiem pierników zajęli się profesjonaliści: Anna Dziedzic, Anna Pietrzak-Gryc, Agata Kubacka, Jowita Woszczyńska i Beata Prusak. Po długich obradach wyłoniono zwycięzcę. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Monika Konieczny z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
Zainspirowałam się świętami u mnie w domu. Kojarzą mi się one z kolorowymi, haftowanymi obrusikami, bo moja babcia takie wyszywała – mówiła zwyciężczyni Monika Konieczny. Jej pieniki ozdobione są głównie niesamowicie precyzyjnymi koronkami wykonanymi z lukru. – To są moje trzecie święta, gdy dekoruję pierniki. Zazwyczaj szukam inspiracji w internecie, później sama próbuję robić różne wzory. Dekorowanie pierników daje mi przede wszystkim satysfakcję – dodała. Przygotowanie jednego piernika zajmowało laureatce co najmniej kilka godzin.
Drugie miejsce zajęła Małgorzata Skupio z Grodziska Mazowieckiego, trzecie – Marcin Margosz z Opola. Wyróżnieni zostali natomiast: Wiktoria Skowrońska z Żychlina, Nikola Dubin z Tarnowa, Magdalena Gucwa z Tarnowa, Anna Misiak z Turku, Magdalena Janicka z Poznania, Mikołaj Benek z Wisły.W eliminacjach do tegorocznego konkursu wzięło udział aż 38 prac. Miały one formę zdalną, a więc uczestnicy nadsyłali zdjęcia wykonanych przez siebie pierników, spośród których jury wyłoniło finałową dziewiątkę. Była to druga edycja konkursu Decor-Piernik-Art. Zeszłoroczna musiała w całości przyjąć formę zdalną z powodu pandemii. Dlatego tym bardziej zarówno organizatorów, jak i uczestników ucieszyło to, że w tym roku udało się zaprezentować pierniki na żywo. Jak przyznała Katarzyna Hryciuk: Myślę, że poziom, który zaprezentowali uczestnicy, jest naprawdę poziomem ogólnopolskim i śmiało mogą startować już w konkursach dla profesjonalistów – dodała.